«Κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς μέχρι να μάθεις. Μετά όταν μάθεις καλύτερα, καν’ το καλύτερα». ~ Μάγια Αγγέλου

Θυμάσαι πώς ήταν όταν έγινες 18; Τότε που θεώρησες ότι «ενηλικιώθηκες» και σκέφτηκες ότι μπορούσες, πλέον, να πάρεις την ευθύνη του εαυτού σου;  Σου φαινόταν συναρπαστικό αλλά και τρομακτικό ταυτόχρονα φαντάζομαι, όπως σε όλους μας.

Αν κοιτούσες πίσω, σήμερα, πιστεύεις πως υπάρχουν πράγματα που σίγουρα θα ήθελες να σου έχει πει κάποιος έτσι;

Εδώ είναι ο κατάλογος με τα 6 πράγματα που εύχομαι να μου είχε πει κάποιος όταν εγώ ήμουν 18.

 1. Η ζωή είναι πάντα τώρα, όχι αύριο ή την επόμενη εβδομάδα. Αν είχα ένα ευρώ για κάθε λεπτό που έχω ξοδέψει είτε ανησυχώντας για το μέλλον είτε σκεπτόμενη το παρελθόν μου θα είχα γίνει πλούσια… Το μυαλό μας «αρέσκεται» στο να τραβά την προσοχή μας από την παρούσα στιγμή. Αλλά η παρούσα στιγμή είναι η πραγματική ζωή. Δεν μπορείς να ζεις τη στιγμή όταν το σώμα σου είναι σε ένα μέρος και το μυαλό σου είναι αλλού! Για να μπορέσεις να είσαι παρών και να τη ζεις, λοιπόν, αποσύνδεσε τις σκέψεις που δεν αφορούν τη στιγμή που ζεις. Επικεντρώσου στις σκέψεις που αφορούν πραγματικά τη στιγμή και μόνο αυτή.
 2. Αγόρασε εμπειρίες, όχι πράγματα. Έχω περάσει απίστευτο χρόνο διαλέγοντας ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ, κοσμήματα και ότι μπορείτε να φανταστείτε. Μην παρεξηγηθώ, μου αρέσουν τα όμορφα πράγματα. Απλά δε θυμάμαι κανένα από αυτά! Αλλά θυμάμαι τα ταξίδια μου με το τραίνο στην Ιταλία, την αποβάθρα της Σμύρνης, τη γέφυρα του Καρόλου στην Πράγα και το θέατρο μαριονέττας, τις βόλτες μου στην Πάφο.. Οι εμπειρίες μας είναι αυτό που μας αλλάζει. Οι εμπειρίες μας βοηθούν να ανοίξουμε πόρτες σε νέες γνωριμίες, πολιτισμούς, προοπτικές και ενδεχομένως έναν εντελώς νέο κόσμο. Επενδύστε τα χρήματά σας, λοιπόν, σωστά.
 3. Δεν χρειάζεται να γνωρίζεις ποιο είναι το πάθος σου. “Ακολούθησε το πάθος σου”. Πόσες φορές το έχεις ακούσει αυτό και σκέφτηκες τον εαυτό σου; ή σκέφτηκες «μα έχω πάρα πολλά πάθη ποιο από όλα είναι το πιο σημαντικό;». Αν γνωρίζεις το πάθος σου, αυτό είναι υπέροχο. Εάν όχι, μην ανησυχείς. Αντί να εστιάζεις την προσοχή σου στην εύρεση του πάθους σου, ξεκίνησε να είσαι περίεργος.! Κυνήγα την περιέργειά σου και αυτό που την εξάπτει είναι η επόμενη ένδειξη για το ποιο μπορεί να είναι το πραγματικό πάθος σου!
 4. Επέλεξε προσεκτικά από ποιον λαμβάνεις συμβουλές. Οι άνθρωποι αγαπούν να δίνουν συμβουλές. Το πραγματικό πρόβλημα, βέβαια, είναι ότι οι άνθρωποι δεν δίνουν συμβουλές με βάση ποιος είσαι εσύ αλλά με βάση ποιοι είναι αυτοί. Αν κάποιος είχε μια καλή εμπειρία ξεκινώντας μια επιχείρηση, είναι πιθανό να σε ενθαρρύνει να κάνεις το ίδιο. Ωστόσο, εάν κάποιος είχε μια φρικτή εμπειρία με το ίδιο πράγμα, το πιο πιθανό είναι να σε αποθαρρύνει (αλλά τουλάχιστον θα σου έχει επισημάνει τα πράγματα που πήγαν στραβά). Αυτό, λοιπόν, που έχω διαπιστώσει ότι είναι χρήσιμο είναι το εξής: Να συμβουλεύεσαι μόνο εκείνους που έχουν κάνει το ίδιο «ταξίδι» (ή κάτι παρόμοιο) με αυτό που έχεις σκοπό να κάνεις.
 5. Πίστεψε ότι ο καθένας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Το πιστεύω πραγματικά πλέον αυτό. Ο καθένας, ανεξάρτητα από το πόσο ενοχλητικό, καταστροφικό ή προκλητικό μπορεί να σου φανεί, κάνει πάντα το καλύτερο που μπορεί με βάση τη διάθεσή του, την εμπειρία και το επίπεδο συνείδησής του. Ήταν πραγματικά ενοχλητικό για εμένα αν κάποιος ήταν αγενής, απαισιόδοξος ή «αργός». Σήμερα, ξέρω ότι δεν είμαι σε θέση να κρίνω. Δεν ξέρω τι πραγματικά είναι ο άλλος, δε ξέρω τι συμβαίνει στη ζωή του, δε ξέρω τι αντιμετωπίζει. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι αν ήμουν στη θέση του ίσως να έπραττα με τον ίδιο τρόπο.. Μη σπαταλάς ενέργεια σε κάτι που δε μπορείς να αλλάξεις.
 6. Γνώρισε τα “γιατί” σου. Συχνά, εστιάζουμε πολύ σε αυτό που κάνουμε ή πώς το κάνουμε. Σπάνια ρωτάμε γιατί το κάνουμε. Αν είχα σκάψει βαθύτερα στο “γιατί μου” όταν ήμουν δεκαοκτώ, θα είχα σίγουρα φτάσει πιο κοντά στις επιθυμίες μου.
 • Παράδειγμα : Ερώτηση: Γιατί θέλω να αποκτήσω αυτή την εκπαίδευση;
 •  Απάντηση: Γιατί θέλω να πιάσω καλή δουλειά.
 • Ερώτηση: Γιατί θέλω να πιάσω καλή δουλειά;
 • Απάντηση: Για να μπορέσω να κερδίσω αρκετά χρήματα, να δουλέψω σε κάτι που μου αρέσει και να αποκτήσω ένα ωραίο τίτλο.
 • Ερώτηση: Γιατί το θέλω αυτό;
 • Απάντηση: Γιατί θέλω να αισθάνομαι ασφαλής και ελεύθερος, να εξερευνήσω τον κόσμο, να δημιουργήσω πράγματα, να αισθάνομαι σεβαστός και να συνδεθώ με τον εαυτό μου και με άλλους.

Όταν ξεκαθάρισα μέσα μου τα δικά μου «γιατί» μπόρεσα να καταλάβω τι πραγματικά ήθελα να κάνω και πως. Ψάχνοντας τα «γιατί» σου νωρίτερα και καταλήγοντας φτάνεις και στον στόχο σου νωρίτερα.

Εσύ κοιτάζοντας πίσω τον δεκαοκτάχρονο εαυτό σου τι θα του έλεγες;;