16 μαθήματα ζωής για αρχάριους (και μη)..

Η γιαγιάκα μου, που την πρόφτασε ο πόλεμος και πρόλαβε να πάει σχολείο μόνο μέχρι την δευτέρα δημοτικού, έλεγε όταν ήθελε να σου δώσει μια συμβουλή: «άκου που σου λέω, εγώ είμαι παθώς και μαθώς». Κι εγώ έτσι θα σας μιλήσω σήμερα, ως παθούσα και πλέον μαθούσα.

Παρακάτω θα δείτε το πρώτο κομμάτι από τις δικές μου (πλέον) αρχές. Πάρτε μια ιδέα μήπως θέλετε να αλλάξετε και τις δικές σας. Κι εγώ τώρα τελευταία τις άλλαξα και συνεχώς τις συμπληρώνω:

 1. Αγάπα, χαμογέλα, αγκάλιασε, άφησε να σε αγκαλιάσουν, απολογήσου, συγχώρεσε, ανάσαινε την κάθε μέρα που έρχεται γιατί αυτή είναι και άλλη ίδια δε θα υπάρξει ποτέ.
 2. Ξύπνα το πρωί ευγνώμων και κοίτα το ξημέρωμα, είναι όλο δικό σου. Το κέρδισες για ακόμη μια μέρα.
 3. Μη σταματάς να ονειρεύεσαι. Είναι τσάμπα και σε κάνει να νιώθεις βασιλιάς.
 4. Δεν χρειάζεται να αρρωστήσεις για να εκτιμήσεις αυτά που έχεις. Λίγα η πολλά δεν έχει σημασία. Είναι δικά σου. Είναι ο κόπος σου, είναι ο δρόμος σου, είναι αυτό που έφτιαξες εσύ.
 5. Και να χαμογελάς. Να δίνεις στον αυτό σου την ευκαιρία να νιώθει ευτυχής. Έστω κι αν κάτι στη ζωή σου πάει στραβά. Απλά προσπάθησε να το φτιάξεις. Τρόπος υπάρχει σχεδόν για τα πάντα.
 6. Σταμάτα να ζεις συμβατικά. Αν δε σου αρέσει η ζωή σου κουνήσου άμεσα και άλλαξε τη. Όλοι έχουμε ρίζες αλλά δεν είμαστε δέντρα.
 7. Αν δε μπορείς μόνος ζήτα βοήθεια. Είμαστε ευλογημένοι όταν έχουμε ανθρώπους δίπλα μας που μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια. Πάρε όποια συμβουλή και όποια βοήθεια σου δοθεί και προχωρά.
 8. Μην περιμένεις να πάρεις παραπάνω, μην απαιτείς. Ο καθένας δίνει ότι έχει. Μπορεί να μη μπορεί παραπάνω ή ακόμη και να μη θέλει.
 9. Μην αφήνεις την ανασφάλεια σου να σε οδηγεί. Πάρε το τιμόνι και οδήγησε εσύ.
 10. Να σέβεσαι τους ανθρώπους για να μπορείς να απαιτείς να σε σέβονται. Τα περισσότερα πράγματα στη ζωή είναι αμοιβαία.
 11. Να παλεύεις γι’αυτό που πιστεύεις αλλά να παλεύεις τίμια. Να μην ξεπερνάς τα όρια ούτε των άλλων και, κυρίως, ούτε τα δικά σου.
 12. Να μη το βάζεις κάτω επειδή νομίζεις ότι δε μπορείς να τα καταφέρεις. Μην τα παρατάς ποτέ. Πάλεψέ το και ας χάσεις δεν θα πέσει και η ζάχαρη στο νερό!
 13. Μη νοιάζεσαι για το τι θα πουν οι άλλοι. Να νοιάζεσαι τι θα λες εσύ σε εσένα. Να νοιάζεσαι το πρωί που θα σηκωθείς και θα πας να πλυθείς να μη σε φτύσουν τα μούτρα σου στον καθρέπτη.
 14. Αγάπα και φέρσου καλά στους φίλους και την οικογένειά σου. Είναι μεγάλο κεφάλαιο στη και για τη ζωή σου.
 15. Μοιράσου. Στιγμές, συναισθήματα, όμορφα, άσχημα, όλα στη ζωή σου μάθε να τα μοιράζεσαι. Θα καταλάβεις γιατί.
 16. Πίστεψε ότι η ζωή συνεχίζεται ακόμη και μετά από κάθε πέσιμο, κάθε αποτυχία, κάθε αναποδιά, κάθε απογοήτευση. Έχεις την αυριανή μέρα για να διορθώσεις ότι έγινε, ή ακόμη και να το χωνέψεις αν δε θέλεις ή δε γίνεται να το διορθώσεις. Αύριο θα είναι πάντα μια άλλη μέρα. Κατάδική σου. Μοναδική σου. Να την κάνεις ό,τι θέλεις εσύ. Και είναι το δώρο σου. Ξετύλιξέ το και παίξε μαζί του όπως έκανες όταν ήσουν παιδί και σου έδιναν ένα δώρο. Με χαρά και χαμόγελο.

Πέρασε το μήνυμα και σε αυτούς που αγαπάς. Κανείς δε γεννήθηκε να ξέρει. Όλοι γίναμε καλύτεροι βήμα βήμα, μαθαίνοντας από τους άλλους.

Αριστέλλα.-