17 τρόποι…

για να είσαι και να παραμένεις ευτυχισμένη καθημερινά. 

Για να αλλάξει η ζωή σου δεν χρειάζεται να την αλλάξεις κυριολεκτικά, χρειάζεται απλά να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι τη ζωή σου.. Εδώ σου έχω έναν οδηγό που βοήθησε εμένα. Πάρτον, αν θέλεις, και προσάρμοσέ τον στη δική σου ζωή. Και 7-8 να επιτύχεις πάλι θα νιώσεις καλύτερα. Πάμε;

 

Να εκτιμάς τη ζωή σου.

Να είσαι ευγνώμων που ξυπνάς ζωντανή κάθε πρωί και το πρώτο πράγμα που θα κάνεις όταν ξυπνάς να είναι να χαμογελάς (με το ζόρι έστω, το μυαλό το πιάνει το σήμα). Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Προσπάθησε να αναπτύξεις μια παιδική αίσθηση απόλαυσης στην καθημερινότητά σου. Με απλά λόγια: Άφησε τον εαυτό σου να ενθουσιαστεί! Εστίασε στην ομορφιά κάθε πράγματος. Αξιοποίησε στο έπακρο την ημέρα σου. Μην σπαταλάς καθόλου χρόνο σε «μικρά» πράγματα. Η κάθε στιγμή που φεύγει δεν ξαναγυρνά. Ζήσε την.

«Διάλεγε» σωστά τους φίλους σου.

Για αρχή ΝΑ ΕΧΕΙΣ φίλους… Και να έχεις φίλους καρδιάς. Που θα έπεφταν στη φωτιά για σένα και να είσαι απόλυτα προετοιμασμένη να κάνεις το ίδιο αν χρειαστεί. Κατά τα λοιπά, να περιβάλλεσαι από θετικούς ανθρώπους και όχι τοξικούς. Ανθρώπους που έχουν τις ίδιες αξίες μαζί σου ακόμη κι αν οι στόχοι τους διαφέρουν. Οι θετικοί άνθρωποι βοηθούν να νιώθεις καλύτερα όταν δεν είσαι καλά, φέρνουν ισορροπία στη ζωή σου, αγάπη, φροντίδα και χαμόγελα.

Κάνε αυτό που αγαπάς.

Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι στο 80% των ανθρώπων δεν τους αρέσει η δουλειά τους! Να μια εξήγηση γιατί το πρωί στο τρένο βλέπω τόσους δυστυχισμένους ανθρώπους. Περνάμε τη μισή μας ζωή στη δουλειά μας. Αν δεν έχεις επιλέξει μια σταδιοδρομία που σου αρέσει και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, τότε πέρνα τον προσωπικό σου χρόνο σε ό,τι σε ευχαριστεί πραγματικά. Βρες χρόνο για τα χόμπι σου (αν έχεις αλλιώς να βρεις άμεσα) και κυνήγα ότι δε ενδιαφέρει πραγματικά και σε ευχαριστεί. (Υπάρχουν πολλά χόμπι που μπορείς να κάνεις χωρίς καθόλου ή με λίγα χρήματα).

Γέλα.

Μην παίρνεις τον εαυτό σου – ή τη ζωή πάρα πολύ σοβαρά. Μπορείς να βρείτε το αστείο σχεδόν σε οποιαδήποτε κατάσταση. Αυτοσαρκάσου κούκλα μου, κανείς δεν είναι τέλειος! Όταν και όπου αρμόζει, γέλα και αστειέψου (Φυσικά, υπάρχουν στιγμές που πρέπει να είσαι σοβαρή καθώς θα ήταν ανάρμοστο να γελάσεις κι ελπίζω να τις ξέρεις και να μη σε μπερδεύω).

Μάθε να συγχωρείς.

Κρατώντας  κακία τον μόνο που βλάπτεις είναι ο εαυτός σου. Συγχώρεσε και προχώρα για σένα όχι για τους άλλους.

Να εκφράζεις την ευγνωμοσύνη σου.

Να είσαι ευγνώμων για ό,τι έχεις και να το εκφράζεις. Να λες στην οικογένεια και στους φίλους σου πόσο χαίρεσαι που τους έχεις στη ζωή σου και πόσο τους ευχαριστείς που είναι εκεί για σένα.

Να είσαι διακριτική.

Αποδέξου τους άλλους όπως ακριβώς είναι. Σεβάσου αυτό που είναι ο καθένας. Μην προσπαθείς να τους αλλάξεις (πάρε έναν άλλο έτοιμο. Σίγουρα κάπου υπάρχει). Να βοηθάς όταν σου ζητηθεί και όχι με το ζόρι και να προσπαθείς να «φωτίζεις» τη μέρα των άλλων με χαμόγελο, αισιοδοξία και καλή διάθεση.

Να μη σταματάς να μαθαίνεις.

Να ενημερώνεσαι για ό,τι σε ενδιαφέρει. Να μην σταματάς να μαθαίνεις νέα πράγματα. Μπες στην διαδικασία του να εκπαιδευτείς μέσω MOOC (Massive Open Online Courses) (Αυτά είναι κόλπα ζόρικα που κάνουν στην Ινδία J και θα στα μάθω σε επόμενο post).  Μην μασάς να δοκιμάσεις νέα και τολμηρά πράγματα.

Να λύνεις τα προβλήματα δημιουργικά.

Μην κακοποιείς την αυτοπεποίθησή σου. Μόλις βρεις μπροστά σου το πρόβλημα ξεκίνα να δουλεύεις για τη λύση και μην επηρεάζεσαι από τα εμπόδια. Shit happens all the time. Ξεπέρασέ το. Άλλωστε το πρόβλημα μπορεί να εξελιχθεί ως ευκαιρία να κάνεις μια θετική αλλαγή. Μάθετε να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου. 8 στις 10 φορές έχει δίκιο.

Να κρατάς το λόγο σου.

Όταν δίνεις το λόγο σου να προσπαθείς να τον κρατάς. Αν δε μπορείς οκ! Πες το. Η τιμιότητα είναι η καλύτερη πολιτική. Κάθε ενέργεια και απόφαση που λαμβάνεις πρέπει να βασίζεται στην ειλικρίνεια. Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και με τους αγαπημένους σου.

Πες τους να κοιτάνε τη δουλειά τους.

Επικεντρώσου στη δημιουργία της ζωής σου όπως ακριβώς την θέλεις. Φροντίστε για εσένα και τους ανθρώπους που αγαπάς. Σταμάτα να ανησυχείς για το τι κάνουν οι άλλοι ή τι λένε για σένα. Μίλα! Πες τους να κοιτούν τη δική τους δουλειά και να μην ανακατεύονται στη ζωή σου. Μην μπλέκεσαι σε κουτσομπολιά. Μην κρίνεις. Ο καθένας έχει δικαίωμα να ζήσει τη ζωή του όπως θέλει (συμπεριλαμβανομένου κι εσένα!).

Να είσαι αισιόδοξη.

Δες το ποτήρι μισογεμάτο. Βρες  τη θετική πλευρά οποιασδήποτε κατάστασης. Υπάρχει κι ας μη τη βλέπεις με την πρώτη ματιά. Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο (ακόμη κι αν ποτέ δεν γνωρίζει κανείς ποιος είναι αυτός). Μην αφήνεις να σε παρασύρουν αρνητικές σκέψεις. Βάλε στοπ και αντικατέστησε τες με θετικές. (Μπορείς, άκου που σου λέω).

Να είσαι επίμονη.

Μην τα παρατάς ποτέ. Δεν θα αποτύχεις ποτέ αν δεν εγκαταλείψεις ποτέ. Εστίασε στο στόχο σου, μάθε τι απαιτείται, κάνε σχέδιο, ανάλαβε δράση! Πάντα μας κάνει περισσότερο χαρούμενους να επιδιώκουμε κάτι που μας αρέσει και μας αξίζει.

Να ξέρεις ποια είσαι.

Αποδέξου τι δε μπορεί να αλλάξει. Μη χάνεις ενέργεια σε περιστάσεις που δεν ελέγχονται. Αποδέξου ότι υπάρχουν περιορισμοί (άνθρωπος είσαι όχι μηχανή). Όταν κάνεις λάθος αποδέξου το και προχώρα. Κάτι σε έμαθε και αυτό!

Να προσέχεις τον εαυτό σου.

Be proactive not reactive. Να φροντίζεις το μυαλό, το σώμα και την υγεία σου. Βάλε στο πρόγραμμά σου τακτικές ιατρικές εξετάσεις. Να τρως υγιεινά και, αν μπορείς, να ασκείσαι. Να ξεκουράζεσαι αρκετά. Να πίνεις πολύ νερό. Να εξασκείς το μυαλό σου συχνά.

Να έχεις αυτοπεποίθηση.

Μην προσπαθείς να είσαι κάποια άλλη από αυτή που είσαι (άλλωστε σε κανέναν δεν αρέσουν οι αντιγραφές). Να πράττεις ανάλογα με το ποια και πως είσαι πραγματικά και, κυρίως, να ξέρεις πως άμα θέλεις όλα τα μπορείς.

Να έχεις εσύ την ευθύνη του εαυτού σου.

Ανάλαβε την ευθύνη για την διάθεσή σου, τη στάση, τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις ενέργειες, τα λόγια σου. Παραδέξου το όταν κάνεις λάθος και απολογήσου. Εσύ είσαι 100% υπεύθυνη για τη ζωή σου και κανείς άλλος.

Τον επίλογο γράφτον εσύ…