Δε χρειάζεται να αλλάξεις τη ζωή σου χρειάζεται μόνο να αλλάξεις τον τρόπο που τη βλέπεις…

Ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι το να είναι κάποιος δυναμικός  σημαίνει αυτόματα ότι είναι αυταρχικός ή το να έχει κάποιος αυτοπεποίθηση σημαίνει οτι είναι επηρμένος… Οκ υπάρχουν αυτοί οι τύποι οι αυταρχικοί και οι επηρμένοι αλλά τι είναι στ’αλήθεια ο δυναμισμός και η αυτοπεποίθηση;

Στην πραγματικότητα ο δυναμισμός δεν είναι ούτε να είσαι επιθετικός αλλά ούτε και παθητικός. Ο δυναμισμός είναι ο τρόπος να εκφράζεις τις ανάγκες του ενήλικα που είσαι τώρα και να διεκδικείς τις ανάγκες του παιδιού που ήσουν κάποτε.

Και για να στο κάνω ακόμη πιο εύκολο το να είσαι δυναμικός άνθρωπος περιλαμβάνει:

Να νιώθεις καλά μέσα σου και να γνωρίζεις ότι έχεις το δικαίωμα και την υποχρέωση εσύ να αποφασίσεις για τη ζωή σου και πως οι αποφάσεις σου πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό απο τους άλλους.

Να δηλώνεις την αντίληψη, τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τις ανάγκες σου με σαφή και συνοπτικό τρόπο.

Να εκφράζεις τις απόψεις σου και να διευκρινίζεις τα όρια σου για το τι θέλεις και τι όχι.

Να αποφασίζεις εσυ τι είναι καλύτερο για σένα και να το εκφράζεις χωρίς να πρέπει να δικαιολογηθείς σε κανέναν.

Να ζητάς περισσότερες πληροφορίες, σαφήνεια και βοήθεια όταν τη χρειάζεστε.

Να διεκδικείς αυτό που γνωρίζεις οτι δικαιωματικά σου ανήκει.

Τώρα θα μου πείτε πως γίνεσαι αν δεν είσαι; Γίνεσαι. Με λίγη καλή προσπάθεια βασικά μπορείς να γίνεις τα πάντα. Είπαμε, χρειάζεται μόνο να αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις τη ζωή σου. 

Πάρε ένα βασικό πλαίσιο συμπεριφοράς ενός δυναμικού και με αυτοπεποίθηση ανθρώπου και ξεκίνα να το αντιγράφεις :

Ξεκινάει μιλώντας με τη λέξη “εγώ” εκφράζοντας την άποψή του π.χ. “εγώ νιώθω”, “είμαι περίεργη να μάθω”, “είμαι μπερδεμένη”.

Δηλώνει την αντίληψή του σχετικά με αυτά που βλέπει και ακούει.

Μοιράζεται αυτο που σκέφτεται και αισθάνεται γι αυτό που βλέπει ή ακούει προσθέτοντας αυτό που φαντάζεται ότι σημαίνει (πολύ σημαντικό βήμα).

Δηλώνει τι προτιμάει να είχε συμβεί.

Παράδειγμα: “Καταλαβαίνω αυτό που λές αλλά διαφωνώ. Νιώθω ότι αυτό είναι υποτιμητικό για εμένα. Φαντάζομαι ότι εννοείς …………………………..; Θα προτιμούσα να μου έχεις πει “παρακαλώ”  όταν μου ζητάς κάτι”.

Που έγγυται η δυναμικότητα σε όλα τα παραπάνω;  Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί αυτό που αντιλαμβάνεσαι, σκέφτεσαι, φαντάζεσαι, αισθάνεσαι ή προτιμάς. Ούτε μπορούν να πουν ότι κάνεις λάθος. Εσύ απλά δηλώνεις τη δική σου αλήθεια έστω κι αν αυτή για τους άλλους είναι λάθος. Λες χωρίς να το πεις στην πραγματικότητα «αυτό καταλαβαίνω εγώ και μοιράζομαι μαζί σου την αποδοχή ή την απόρριψή του απο εμένα».

Πάρε και κάποιος βασικούς κανόνες: Να μιλάς. Να μη διακόπτεις τους άλλους όταν μιλούν. Να μην είσαι αγενής. Να επιβραβεύεις αυτό που σου αρέσει και να απορρίπτεις αυτό που δε σου αρέσει ή δε σε κάνει ευτυχισμένη. Να προσπαθείς να πείσεις τους άλλους με επιχειρήματα και όχι επειδή απλά “έτσι σου αρέσει”. Να σέβεσαι την άποψη των άλλων αλλά αν δεν είναι και δική σου άποψη να μη την ακολουθείς.

Συνεχίζεται…