Travel Diary!

Της Άννας

 

 

Εκείνος δικηγόρος. Εκείνη δημοσιογράφος. Ο Μάνος Ατζαράκης και η Βένια Αντωνίου γνωρίστηκαν στην Κρήτη πριν από κάποια καλοκαίρια και από τότε μοιράζονται τη μεγάλη τους αγάπη για τα ταξίδια, κάνοντας ταξιδιωτικές ταινίες τις περιπέτειές τους στον κόσμο!

 

Περιγράψτε μας λίγο την ημέρα που πήρατε την απόφαση να αρχίσετε τα ταξίδια…

Βένια: Θυμάμαι ότι ήμουν στο γραφείο μου και έλεγα στον Μάνο πόσο πολύ ήθελα να δραπετεύσω από την εργασιακή μου ρουτίνα και να βρω πιο δημιουργικές διεξόδους. Όταν εκείνος με ρώτησε τι θα ήθελα ιδανικά να κάνω είπα αυθόρμητα… ιδανικά…  να ταξιδεύω! Η αλήθεια είναι ότι πάντα ταξιδεύει το μυαλό μου…  Έχω συνηθίσει, όταν δεν με ικανοποιούν οι εικόνες που βλέπω, να δημιουργώ δικές μου… φανταστικές! Κάπως έτσι ξεκίνησε για μένα το Travel Diary, κάπως έτσι ξεκίνησα να γράφω και το πρώτο μου παιδικό βιβλίο…  Τώρα συνειδητοποιώ πόσο μεγάλη ήταν τελικά η ανάγκη μου για απόδραση και δημιουργία!

Μάνος: Ανέκαθεν με γοήτευε ο κινηματογράφος και εν γένει η επεξεργασία της εικόνας. Μου φάνηκε λοιπόν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η προοπτική να προσπαθήσω να συνδυάσω αυτά τα δύο στοιχεία στον βασικό κορμό μιας ταξιδιωτικής εκπομπής και να της δώσω μία πιο… κινηματογραφική αισθητική. Έτσι καταλήξαμε να κάνουμε ένα δοκιμαστικό πιλοτικό επεισόδιο από τις διακοπές μας στη Ζάκυνθο εκείνο το καλοκαίρι.

 

-Μετά τις ταξιδιωτικές σας εμπειρίες, θα «κλεινόσασταν» ποτέ ξανά εξ ολοκλήρου στο γραφείο;

Βένια: Νομίζω ότι θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο έως αδύνατο να είμαι όλη μέρα κάθε μέρα κλεισμένη σε ένα γραφείο. Το νιώθω λίγο σαν φυλακή! Μ’ αρέσει να έχω την ελευθερία να εργάζομαι όπου θέλω. Μπορεί δηλαδή μία μέρα να είμαι όλη μέρα στο γραφείο και να μη βγω ούτε για να δω το φως του ήλιου και μία άλλη να γράφω ταξιδιωτικά κείμενα δίπλα στη θάλασσα ακούγοντας το κύμα να σκάει στα βράχια…

Μάνος: Ως δικηγόρος αναγκαστικά θα πρέπει να υφίσταμαι τη διαδικασία του κλεισίματος σε γραφείο, καθώς αποτελεί ένα από τα αρνητικά στοιχεία αυτής της δουλειάς, μαζί με το έντονο στρες. Αυτό όμως αποτελεί και ένα κίνητρο για πιο συγκεντρωμένη δουλειά κατά τις ώρες αυτές του κλεισίματος, ώστε να είναι αυτές όσο πιο παραγωγικές και όσο πιο λίγες γίνεται.

 

Δεδομένου ότι στη συνείδηση του κόσμου ένας δικηγόρος φαντάζει μάλλον πιο «συντηρητικός» τύπος, τη δική σας δίψα για ταξίδια Μάνο πώς την ανακαλύψατε;

Φοβάμαι ότι σε αυτό το σημείο δεν θα αποφύγω το κλισέ ότι τα ταξίδια τα ξεκίνησα από πολύ μικρός ως «ταξίδια μυαλού». Πάντα με ενθουσίαζαν οι εντυπωσιακές και πρωτότυπες εικόνες άσχετα αν τις λάμβανα από ταινίες, παιδικές σειρές, βιβλία, ακόμα και video games. Κι επειδή η ανάγκη αυτή για διέξοδο μπορεί μόνο μέχρι ένα βαθμό να καλυφθεί «ψηφιακά», αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα έπρεπε να γίνει και πραγματικότητα. Όταν μάλιστα συνδυάστηκε και με την προοπτική να «δημιουργήσω» δικές μου εικόνες και να τις μοιραστώ με άλλους ανθρώπους, η έννοια του ταξιδιού απέκτησε ακόμα μεγαλύτερο νόημα!

 

-Τι σας έκανε Βένια να… γυρίσετε την πλάτη στη ρουτίνα των περιοδικών;

Η ρουτίνα είναι έτσι κι αλλιώς κάτι που απεχθάνομαι…  Δυστυχώς σταδιακά φέρνει μιζέρια και δεν θα μου επέτρεπα να γίνω ένας μίζερος άνθρωπος. Είχα ανάγκη για εξέλιξη, για δημιουργία…  Όταν κάτι δεν με γεμίζει πια, έχω μάθει να φεύγω.  Μέχρι όμως να το πάρω απόφαση και να είμαι απόλυτα σίγουρη παιδεύομαι πολύ! Ο Μάνος με βοήθησε πάρα πολύ σε αυτό. Ήταν ο καλύτερος σύμμαχος που θα μπορούσα να έχω και είναι μεγάλη τύχη να αναλαμβάνω οποιοδήποτε project μαζί του.

 

-Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που προέκυψε σε ταξίδι σας;

Μάνος: Νομίζω ήταν η επίσκεψη στο Κάστρο του Κόμη Δράκουλα. Το κάστρο Bran, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, όταν το πρωτοσυναντάς απ’ έξω είναι σαν να ξεπήδησε από παραμύθι. Ατμοσφαιρικό και υποβλητικό, ακριβώς όπως θα το φανταζόταν κανείς. Μέσα όμως δεν θα μπορούσα να πω ότι διαφέρει ιδιαίτερα από ένα απλό αρχοντικό του Πηλίου. Όχι ότι αυτό αποτελεί αρνητικό σχόλιο, απλά σίγουρα δεν είναι αυτό που περιμένει κανείς να δει όταν μπαίνει στο Κάστρο του Κόμη Δράκουλα. Για κάμποση ώρα λοιπόν δεν ήξερα πώς θα μπορούσα να το κινηματογραφήσω ώστε να αποδοθεί σε κάποιο βαθμό ο μύθος που κουβαλάει και να μην απογοητευτεί και ο θεατής που εύλογα θα περίμενε κάτι πιο ατμοσφαιρικό. Αποφασίσαμε λοιπόν με τη Βένια να περιμένουμε για στιγμές που δεν θα υπήρχαν άλλοι τουρίστες κοντά της και να την καταγράφω μόνο τότε, ώστε στο μοντάζ, με την κατάλληλη ηχητική επένδυση και κάποια μικρά οπτικά εφέ, να δοθεί η εντύπωση ότι ήταν ολομόναχη σε ένα στοιχειωμένο κάστρο. Αυτό είχε ως συνέπεια να παραμείνουμε στο κάστρο 6 ώρες συνολικά, καθώς ο κόσμος ήταν πάρα πολύς και οι στιγμές που επιδιώκαμε ήταν ελάχιστες, πράγμα το οποίο αποδείχτηκε αρκετά δύσκολο και κουραστικό.

 

-Ένας προορισμός που ονειρεύεστε κι ένας προορισμός για τον οποίο διαφωνείτε μεταξύ σας;

Μάνος: Ένας προορισμός που διαφωνούμε νομίζω θα ήταν η Αυστραλία τα Χριστούγεννα. Η Βένια θα ήθελε πολύ να γιορτάσει αυτές τις μέρες στην παραλία κάνοντας βουτιές, ενώ αντίθετα εγώ θέλω κρύο, χιόνι, τζάκι και χουχούλιασμα. Παρ’ όλα αυτά βέβαια δεν θα έλεγα και όχι, οπότε η «διαφωνία» είναι υπερβολικά θεωρητική!

Βένια: … Όπως καταλάβατε υπάρχουν μόνο μικρές αποκλίσεις και μικροδιλλήματα, όπως Αυστραλία  ή…  Λαπωνία και για Χριστούγεννα; Χαχα…  Συμφωνούμε πάντως στο ότι θέλουμε πολύ να πάμε στο Hollywood!

 

-Στην εποχή της κρίσης, θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας κάποια μυστικά για το πώς μπορούμε να κάνουμε low budget ταξίδια;

Βένια: Στην εποχή της κρίσης οι ευκαιρίες για low budget ταξίδια είναι πάρα πολλές! Έτσι ξεκινήσαμε κι εμείς… για να ζήσουμε την περιπέτεια! Υπάρχουν πολλά φθηνά ταξιδιωτικά πακέτα που πλέον τα βρίσκεις ακόμα και αν είσαι ταξιδιώτης της τελευταίας στιγμής. Επίσης, αν δεν «κολλάς» σε έναν προορισμό, αλλά κάνεις μία μίνι έρευνα για το ποιοι προορισμοί είναι σε…  προσφορά το διάστημα που σκέφτεσαι να ταξιδέψεις, θα πετύχεις πολύ καλό deal!  Για περισσότερες πληροφορίες στείλτε μας προσωπικό μήνυμα χαχα!

 

-Εάν χρειαζόταν ποτέ να φύγετε από την Ελλάδα, πού θα μένατε ευχαρίστως;

Μάνος: Απλά «ευχαρίστως» θα έμενα Λονδίνο και Καλιφόρνια. Πολύ ευχαρίστως, θα έμενα στη Νέα Υόρκη!

Βένια: Δεν δένομαι τόσο με τόπους όσο με ανθρώπους. Αν είχα μαζί μου κάποια αγαπημένα μου πρόσωπα θα έμενα ευχαρίστως σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου, αν χρειαζόταν. Γενικά μ’ αρέσουν οι πόλεις που συνδυάζουν την προσεγμένη αρχιτεκτονική με το πράσινο και το υγρό στοιχείο, όπως η Βουδαπέστη και το  Άμστερνταμ…  Ή αν άλλαζα και ήπειρο…  το Λος Άντζελες ή η Νέα Υόρκη.

 

Τα επεισόδια του Travel Diary προβάλλονται μέσω Cosmote Tv και περιφερειακών καναλιών (Alert, Εγνατία Τηλεόραση, Super B, Aigaio Tv, ThrakiNet, Ένα Κεντρικής Ελλάδος) και είναι μια παραγωγή του Ερευνητικού Οργανισμού Ελλήνων.

 

Άννα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.