Ευγένεια, αγωγή κι άλλες άγνωστες λέξεις..

Αφορμή αυτού του ποστ είναι μια Μαρία..

Μια Μαρία που βλέπω κάθε μέρα στη στάση του λεωφορείου και τον τελευταίο καιρό ανταλλάσουμε και 2-3 κουβέντες στη μικρή διαδρομή που κάνουμε μαζί. Σήμερα, λοιπόν, η Μαρία μου εξομολογήθηκε ότι συνάδελφος στη δουλειά της της μιλάει άσχημα και τη μειώνει με κάθε ευκαιρία και με ρώτησε τι θα έκανα στη θέση της. Της είπα ότι θα διαβάσετε παρακάτω.

Η δική μου (πλέον) κοσμοθεωρία λέει τα εξής:

– H αγένεια είναι θέμα αγωγής. Και η μη αποδοχή της επίσης! Επειδή εσύ είσαι αγενής δεν υποχρεούμαι εγω να το υφίσταμαι (και μάλιστα αδιαμαρτύρητα).

– Η ευγένεια είναι και αυτή θέμα αγωγής καθώς και τα όρια της. Η χωρίς όρια ευγένεια σε κάνει βλάκα. (Χελόου, δε βρέχει σε φτύνουν!)

– Το να είσαι θετικός και χαρούμενος άνθρωπος πολλές φορές ενοχλεί. Κυρίως τους “γκρί” ανθρώπους. Μη μασάς. Τρέχα στη λωρίδα σου κι άσε τους άλλους να τρέχουν στη δική τους.

– Το να προσπαθεί κάποιος να σε μειώσει για την καταγωγή σου, τα κιλά σου, το ντύσιμό σου κ.ο.κ. σημαίνει ότι κάποιος απο τους δυο σας έχει σοβαρό πρόβλημα (τις λιγότερες φορές είσαι εσύ αυτός πίστεψέ με!)

– Προσοχή στα όρια όλων των παραπάνω, υπάρχει παγίδα. Το να γίνεις εσύ αγενής, το να μιλήσεις άσχημα ή ακόμη και να βρίσεις το μόνο που θα σου προσφέρει είναι να χάσεις το δίκιο σου.

 

Στην περίπτωση τώρα που δεν είσαι άνθρωπος που μιλάει και είσαι απο εκείνους που καταπίνουν αμάσητα τα πάντα, απο προσβολές μέχρι βρισιές σου έχω μια ερώτηση και μια συμβουλή:

Σε πονάει ο λαιμός σου όταν θέλεις να πεις κάτι και δε το λες; Εμένα με πονούσε. Ξέρεις γιατί; Γιατί κατάπινα πολλά…

Σταμάτα να καταπίνεις και μίλα. Δεν έχεις ιδέα πόσο καλύτερα θα νιώσεις.Όσο για τις τύψεις που πιθανόν μετά θα σου γεμίσουν το κεφάλι ξεφορτώσου τες! Η ελευθερία του άλλου σταματά στο σημείο που παραβιάζει τα όρια της δικής σου ελευθερίας. 

 

Πάρε και μια ελληνική μυθολογία που κολλάει:

Ο Τυφωέας ή Τυφώνας ήταν ο τελευταίος αντίπαλος του Δία. Ο Ήφαιστος για να μπορέσει να τον ακινητοποιήσει κρέμασε στο λαιμό του τον άκμονα (το αμόνι).
Μην αφήνεις κανέναν να κρεμάει στο λαιμό σου το αμόνι. 

 

Αριστέλλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.