5 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις πριν την επόμενη σχέση σου

Η μεγαλύτερη συμβουλή που μπορώ να σου δώσω είναι:

“Μην μπαίνεις σε μια νέα σχέση κουβαλώντας τις αποσκευές της παλιάς”.

Η καλύτερη εποχή για να μπορέσεις να δουλέψεις με τον εαυτό σου, είναι αυτή που ακολουθεί το τέλος της προηγούμενης σχέσης σου και είναι πριν την αρχή της επόμενης. Και όταν λέω σχέση δεν εννοώ απαραίτητα ερωτική. Τα ίδια πράγματα ακριβώς ισχύουν και για τις φιλικές σχέσεις.

Κι επειδή – ως γνωστόν – αγαπάμε τις λίστες, δες παρακάτω 5 πράγματα που πρέπει να κάνεις για να πετάξεις τις παλιές αποσκευές και να αγοράσεις καινούργιες που θα σου αρέσουν πιο πολύ και θα κρατήσουν πολύ περισσότερο!

1. Δούλεψε τον εγωισμό σου

Εντάξει ας το παραδεχτούμε είμαστε όλοι εγωιστές, άλλος περισσότερο άλλος λιγότερο. Κάποιοι απο εμάς είμαστε και εντελώς επικεντρωμένοι στον εαυτό μας. Γι αυτό είναι σπουδαίο να αρπάξεις την ευκαιρία και να κάνεις την “πρακτική” σου με ένα φίλο ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σου στο “δίνω” αντί για το “παίρνω”. Συνειδητοποίησε ότι δεν είναι όλα προσαρμοσμένα στις δικές σου και μόνο ανάγκες και τα θέλω σου. Μάθε να ακούς πραγματικά τα θέλω των άλλων.

Το θέμα δεν είναι να βρεις τον άνθρωπο που θα σε κάνει ευτυχισμένο για το υπόλοιπο της ζωής σου. Το θέμα είναι να βρεις τον άνθρωπο που εσύ θα κάνεις ευτυχισμένο για το υπόλοιπο της ζωής σου. Γιατί αν δίνεις αντί συνεχώς να παίρνεις, και κάνεις τον άλλο να νιώθει ότι πραγματικά σέβεσαι τα θέλω του, θα κάνει κι εκείνος το ίδιο για σένα. Καλό δεν ακούγεται;

2. Κοίτα πίσω

Αν η προηγούμενη σχέση σου (ερωτική ή φιλική) τελείωσε όχι και πολύ καλά, το πιο εύκολο πράγμα (και αυτό που, δυστυχώς, κάνουμε συνήθως), είναι να κατηγορήσεις τον άλλο ότι φταίει. Μήπως, λέω μήπως, να κοιτάξεις πίσω και να δεις που έχεις συνεισφέρει κι εσύ; Γιατί έχεις αυτό είναι βέβαιο!

Μήπως είπες ή έκανες κάτι που προκάλεσε αντίδραση; Μήπως είπες κάτι πάνω σε ένα τσακωμό το οποίο έχεις ήδη μετανιώσει; Μήπως αγνόησες τις ανάγκες τους προτάσσοντας τις δικές σου; Η αποτυχία μιας σχέσης σχεδόν πάντα είναι δουλειά και των δυο. Γι αυτό κοίτα πίσω. Κοίτα και ψάξε τρόπους για να μην επαναληφθεί η ιστορία στο μέλλον.

3. Παρατήρησε τους άλλους

Ξεκίνα να παρατηρείς τις σχέσεις που πραγματικά θαυμάζεις. Δες τι κάνουν και είναι έτσι υγιείς. Μπορεί να είναι η σχέση των γονιών σου αυτη που θαυμάζεις, των φίλων σου ή άλλων μελών της οικογένειας ή ακόμη και κάποιο άσχετου γνωστού που βλέπεις μια στο τόσο σε κάποια γιορτή. Ψάξε τι σου αρέσει περισσότερο σε αυτούς. Το ότι σέβονται ο ένας τον άλλο και δε μιλούν ποτέ άσχημα μεταξύ τους; Το είναι πιστοί και η πρώτη τους προτεραιότητα είναι ο σύντροφός τους; Το ότι είναι ρομαντικοί και τρυφεροί;

Το κόλπο εδώ είναι να αρχίσεις να παρατηρείς και την αντίθετη πλευρά του ουράνιου τόξου. Αυτή που πέφτει μέσα στη λίμνη. Παρατήρησε τις σχέσεις που δε σου αρέσουν και δες πως φέρονται μεταξύ τους. Τι σε εκνευρίζει στη συμπεριφορά τους. Δες τα λάθη και μετα βεβαιώσου ότι δεν βγαίνεις με κάποιον που τους μοιάζει και, κυρίως, ότι δεν κάνεις κι εσύ κάτι παρεμφερές μέσα στη σχέση σου.

4. Πέρνα ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σου

Τι σου αρέσει να κάνεις και σε κάνει να νιώθεις όμορφα; Ας πούμε εμένα μου αρέσει να διαβάζω βιβλία. Το να μπορείς να περνάς καλά και μόνος σου είναι βασικό σημάδι συναισθηματικής υγείας. Στηρίξου στον εαυτό σου για να περνάς καλά και όχι στους άλλους. Πρέπει να είσαι υγιής και αυτάρκης για να μπορείς να μπεις σε μια σχέση και να μην πνίγεις αλλά και να μην πνίγεσαι.

Βρες, λοιπόν, αυτό που θέλεις να κάνεις και κάνε το με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αν είναι κάτι σχετικό με χειροτεχνία ακόμη καλύτερα, θα έχεις και μικρά δωράκια για τους φίλους σου!.

5. Μη χάνεις το χρόνο σου σε σχέσεις που δεν αξίζουν

Κάτσε,  σκέψου και βεβαιώσου, ότι το μυαλό πάει σετ με την καρδιά σου. Βεβαιώσου ότι δεν είσαι απελπισμένη και ψάχνεις διακαώς μια σχέση να τρυπώσεις. Οι λάθος σχέσεις στις οποίες μένουμε γιατί δεν υπάρχει κάτι άλλο στο προσκήνιο μας τρώνε χρόνο, φαιά ουσία και πολλή πολλή συναισθηματική υγεία. Ασε που “ουδέν μονιμότερο του προσωρινού”!

Σκέψου ότι, ο χρόνος που χάνεις σε μια λάθος σχέση είναι ο χρόνος που θα χάσεις απο τη σωστή σχέση την οποία δεν ψάχνεις. Σκέψου τι θέλεις και απλά περίμενε να έρθει! Δεν έχει νόημα να ξοδεύεσαι σε κάτι που δεν είναι αυτό που πραγματικά σου ταιριάζει και θέλεις.

 

Ελπίζω να ήταν χρήσιμα τα παραπάνω, αλλά αν υπάρχει κάτι το οποίο δεν γράφτηκε και χρειάζεσαι βοήθεια σε αυτό, μη διστάσεις να μου το πεις στα σχόλια. Θα χαρώ να κάνω ένα συμπληρωματικό κείμενο που θα χωράει κι εσένα μέσα!