10 πράγματα που κάνουν τους αληθινούς φίλους

Υπάρχει η άποψη ότι η συμπεριφορά ενός ανθρώπου καθορίζεται απο το μέσο όρο των πέντε ανθρώπων με τους οποίους περνάει τον περισσότερο χρόνο του. Το ίδιο εφαρμόζεται και στις φιλίες.

Παρακάτω θα δείτε 10 πράγματα τα οποία οφείλουν να κάνουν οι πραγματικοί φίλοι (όπως κι εμείς γι αυτούς). Η φιλία είναι ανταποδοτική, όπως άλλωστε τα περισσότερα – αν όχι όλα – τα πράγματα στη ζωή. Ρίξτε μια ματιά και δείτε πόσα απο αυτά μπορείτε να αντιστοιχήσετε στους ανθρώπους της δικής σας ζωής

1. Το να βλέπουν τα καλά μας στοιχεία: Τους αληθινούς μας φίλους δε χρειάζεται να τους εντυπωσιάσουμε. Βλέπουν πίσω απο την επιφάνεια και εκτιμούν τα καλά μας στοιχεία. (Γλυτώνεις πολύ σκληρή δουλειά επειδή δε χρειάζεται να προσπαθείς συνεχώς να εντυπωσιάζεις τους γύρω σου. Πολύ περισσότερο αυτούς που σε ξέρουν καλά).
2. Το να μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας μαζί τους: Με τους αληθινούς μας φίλους μπορούμε να γελάσουμε ή να κλάψουμε, να είμαστε αστείοι ή σοβαροί, να μιλάμε ή ακόμη και απλά να μιλάμε καθόλου χωρίς να παρεξηγηθούμε.
3. Το να είναι δίπλα μας: Οι φίλοι που είναι κοντά μας μόνο όταν τα πράγματα είναι καλά και με την πρώτη δυσκολία εξαφανίζονται είναι η κατηγορία των γνωστών που απλά αποκαλούμε φίλους για λόγους συντομίας και, κυρίως, συνηθειας.
4. Το να ξέρουν ότι τα λάθη είναι μέρος της ζωής: Οι αληθινοί φίλοι δεν σε καταδικάζουν για τα λάθη σου. Φυσικά και θα πουν τη γνώμη τους αλλά θα είναι πάντα δίπλα στις επιλογές σου όσο λάθος κι αν είναι αυτές. Μεγαλώνοντας μαθαίνουμε..
5. Το να ξέρουν ότι ο “ρόλος” αλλάζει: Οι αληθινές φιλίες δεν βασίζονται στον έναν που είναι ο εργοδότης και στον άλλον που είναι ο υπάλληλος. Οι ρόλοι αλλάζουν συνεχώς μέσα στς αληθινές φιλίες. Καταλαβαίνεις και σε καταλαβαίνουν. Δίνεις και παίρνεις υποστήριξη. Νοιάζεσαι και σε νοιάζονται.
6. Σ σημαίνει συγχώρεση: Τσακωμοί υπάρχουν πάντα. Οι αληθινοί φίλοι το συζητούν κατευθείαν μεταξύ τους χωρίς να χρειαστεί να πιάσουν τους υπόλοιπους και να πουν τον πόνο ή το παράπονό τους. Οι αληθινοί φίλοι καταλαβαίνουν ότι παραφέρθηκες επειδή δεν ήσουν καλά. Κι επειδή καταλαβαίνουν μπορούν και συγχωρούν.
7. Το να είναι πιστοί: Οι αληθινοί φίλοι είναι πάντα πιστοί. Ξέρεις ότι μπορείς να βασίζεσαι πάνω τους κάθε στιγμή και είναι αυτοί που θα σε πιάσουν πριν πέσεις ή θα μαζέψουν τα κομμάτια σου όταν εσυ δε μπορείς και θα τα ξαναενώσουν σε χρόνο dt.
8. Το να μεγαλώνουν μαζί σου:  Η ζωή προχωράει και οι άνθρωποι αλλάζουν. Οι αληθινοί φίλοι δίνουν ο ένας στον άλλο χώρο και αποδέχονται τις αλλαγές που έρχονται μεγαλώνοντας.
9. Το να μην αφήνουν το “φυτό” να μαραθεί:
Όπως τα φυτά και οι φιλίες πρέπει να “ποτίζονται”. Οι αληθινοί φίλοι ψάχνουν ο ένας τον άλλο. Ενδιαφέρονται πραγματικά για το τι γίνεται στη δική σου ζωή. Προσοχή εδώ: η συχνότητα δεν κάνει τις φιλίες..
10. Το να γιορτάζουν μαζί σου:
Οι αληθινοί φίλοι γιορτάζουν τις δικές σου νίκες σαν να ήταν δικές τους. Θέλουν το καλύτερο για σένα και χαίρονται πραγματικά και αγνά για κάθε επιτυχία σου. Η χαρά σου είναι και δική τους.

Η μεγαλύτερη τύχη του ανθρώπου είναι να έχει αληθινούς φίλους. Αν δεν πληροίς πολλά απο τα παραπάνω ίσως κάτι δεν κάνεις καλά.. Σκέψου το, κινητοποιήσου, ψάξε.

Η φιλία γεννιέται τη στιγμή που ένα άτομο λέει σε ένα άλλο: “Τι! Κι εσύ; Νόμιζα ότι ήμουν μόνο εγώ.”

C.S. Lewis